Delicious Šibenik fritters

Slasne šibenske fritule

I

u slučaju prostora koji se proteže od krajnjeg sjevera Dalmacije do njezinog središnjeg dijela, vrijedi isto - gosti najviše cijene domaćine koji se ne bave turizmom, već koji turizam - žive

Bez obzira bili više njih ili samo jednu noć, ujutro će ih obavezno dočekati – fritule. Ne možete vjerovati koliko one razvesele goste! Znamo im ponuditi svega od ovih naših specijaliteta, suhe smokve, narančine, čokoladice, ali ne – naše šibenske fritulice su najveći događaj, istinski gušt i sreća.

Delicious Šibenik fritters
Mjesto na kojem se čuje samo more – Casa Punta

Iznimno osmišljeni, privlačni šibenski apartmani čiji je vlasnik Tanja Lovrić ne nalaze se u zoni prvog, najvažnijeg turističkog pojasa Krešimirovog grada, ne, oni su smješteni na putu prema Bilicama. No, unatoč tome što se s njihovih lijepih balkona i terasa ne vidi more, imaju nešto mnogo važnije – silnu susretljivost domaćina. Posvećenost gostu i to po modelu »što bi meni bilo drago kad bih ja bio gost«.

Delicious Šibenik fritters
Prostor za druženje – Barić Draga
Delicious Šibenik fritters
Vila Punta u mirisnom vrtu – Barić Draga

Prezentacija Šibenika

Trudim se učiniti im boravak kod nas maksimalno ugodnim, a želja nam je i to da im prezentiramo kraj, ovaj naš šibenski, dalmatinski, kao i zemlju u koju su došli. Sve ih tu čeka, sve ono što putniku kad stigne na odredište može trebati, a ne može brzo nabaviti. Neće on kod nas ostati ni gladan ni žedan! Kao što mu neće faliti ni jedna jedina informacija kad poželi detaljnije istražiti grad i kraj u koji je stigao, pojašnjava nam Lovrić.

Delicious Šibenik fritters
Izlog domaćih gušti – Apartmani Tanya

A takav odnos prema gostima, jer dobre se priče brzo šire danas razvijenim sustavom društvenih mreža, rezultirao je ove sezone i velikom posjetom, i to gostiju iz, prema navadama hrvatskog turizma, i ne baš tipičnih država.

Delicious Šibenik fritters
Tanja Lovrić

Istina, ove je godine uistinu puno Francuza. Ima nemalo i Poljaka te Čeha, ali Francuzi su jako ugodno iznenađenje. I znate što još – domaći gosti! Oni također ove godine oduševljavaju. Ima ih najviše iz Zagreba, ali što reći kad vam gost bude obitelj iz Dubrovnika, zadovoljna je Tanja Lovrić čiji je sin, web-dizajner, internacionalizirao njezino ime i naziv apartmanske kuće.

Delicious Šibenik fritters
Nevelika kuća nadopunjena bazenom – »Dora« Vir

U nastavku ovogodišnje akcije Najiznajmljivač, izbora najboljih kuća, vila, apartmana koje medijski vodi Novi list i to pod najvišim pokroviteljstvom, onim Hrvatske turističke zajednice te Ministarstva turizma i sporta, stigli smo i do Dalmacije. Ona nas je dočekala kišna, no iako takva vremenska slika u listopadu ne izaziva baš neke pozitivne emocije i asocijacije, područje od Sv. Marije Magdalene do Šibenika, koje smo u ovoj etapi obišli, još uvijek ugošćuje nemali broj gostiju. Vidljivo je to na ulicama Zadra i Šibenika, a i iznajmljivači-finalisti, koje smo posjetili, ne žale se, štoviše ističu kako su im rezervacije za studeni i posebno prosinac i više nego brojne.

Delicious Šibenik fritters
Kutak za trenutak – »Dora« Vir

Vikend rezervacije, one su vam karakteristika vremena koje dolazi nakon ljeta. Ne kažem, možda smo mi po tome specifični, ali u svojevrsnom vremenu produženog vikenda mi smo uvijek jako dobro popunjeni. Naš je specifikum i to da u nedjelju, kad ističe vikend aranžman, goste ne tjeramo iz apartmana. Ne, nikako, rok kad trebaju napustiti smještajnu jedinicu je – 18 sati, tako da im je i nedjelja u cijelosti ispunjena.

Fantastični Rubinić

Ispred Apartmana Rubinić, na samoj crti dodira dvije jedinice lokalne samouprave, Turnja i Svetog Filipa i Jakova, dočekala nas je Nataša Manzin. Moramo priznati da smo susret s njom – jedva očekivali. U nekoliko smo se navrata dogovarali za susret i obilazak apartmana, stalno su nas pratile neke odgode, a njezin je odgovor uvijek bio – nema problema.
-Nataša, kasnit ćemo sat vremena. Znamo da ste zbog nas pomaknuli poslovne sastanke, a sad i mi kasnimo. Znate kiša, promet….
– Ma ništa se vi ne uzbuđujte, tu sam, čekam vas, sve će biti u redu.

Delicious Šibenik fritters
Zanimljiva geometrijska igra – House Petra on the beach

I tako uvijek. U današnje vrijeme nervoze, izazvane i pandemičnim mukama, kao i opće užurbanosti, Nataša Manzin djeluje poput melema. Za smirenje.
– Turizam nije posao, on je život. Kad god me netko pita kad sam na poslu, moj je odgovor – uvijek. Kad god me pitaju kako mi je, jer gostiju je »svakakvih«, moj je odgovor – gosti imaju svoje želje, na nama je da im pomognemo u njihovoj realizaciji, pojašnjava nam Nataša dok nas vodi impresivnim sustavom od 12 apartmana, koji uz niz uobičajenih elemenata posjeduju i vlastiti zatvoreni bazen. I koliko god da su otvoreni bazeni postali već skoro i pravilo, pa i kod sasvim malih smještajnih jedinica, zatvoreni su rijetkost i u većim hotelima. K tome, u podrumskim prostorijama Apartmana Rubinić nalaze se profesionalna kuhinja i prostor za roštilj tako da gosti mogu na tom mjestu organizirati i zajednička druženja. Bez prebacivanja stolaca i tanjura iz apartmana u apartman, ovisno o tome tko je kad na redu za ugošćivanje i druženje, što je inače česta pojava kad se u određeni objekt smješta po nekoliko prijateljskih obitelji.

Delicious Šibenik fritters
Ugodni kutak za odmor svega nekoliko metara od mora – HPOB u Cesarici

– Izvorno, mi smo vam iz Jaske, iz Jastrebarskog gdje vlasnici imaju drvnu industriju sa 170 zaposlenika. Kako je i tamo posao proširen na ugostiteljstvo, odlučeno je da se krene i prema Jadranu, i to s poslovanjem u čijem bi središtu bili luksuzni apartmani. Eto, vidite i sami, ovo je rezultat tog promišljanja, pojašnjava nam Nataša dok razgledavamo apartmane.

Delicious Šibenik fritters
Nataša Manzin

Unatoč iskustvu i obilasku uistinu velikog broja turističkih smještajnih jedinica, sklad, red i sadržajnost na koju smo naišli u Apartmanima Rubinić ne viđa se baš često. Oni su, naprosto, taj oblik ponude, kod nas često i jako kritiziran, pa ako smo i dovoljno samokritični – s razlogom kritiziran, digli na jedan iznimno visoki nivo tako da im je skoro nemoguće pronaći manu. Nekom možda može zasmetati »hotelska« uniformiranost, no s obzirom na to koliko smo kiča i neukusa kroz godine naišli u nemalom broju apartmana, taj su sklad i jednoobraznost prednost, nikako ne mana.
– Troje nas ovdje stalno radi. Imamo kućnog majstora koji neprestano skrbi o čitavom sustavu, posebno bazenskom, osobu koja vodi »vešeraj« te skrbi o provođenju najviših higijenskih standarda u čitavom objektu te mene koja sam također polivalentna, od recepcije do pronalaženja rješenja i za najneobičnija pitanja koja mogu zanimati gosta.

Delicious Šibenik fritters
I pogled, i jacuzzi

I stranci vlasnici

A posebitosti ovog dijela Dalmacije ogledale su se u još jednom slučaju. Navikli smo, naime, da su nerijetko vlasnici apartmana na moru, ljudi iz kontinentalnih gradova. Zagreba, u najvećem broju slučajeva, dok smo na Viru dočekali i to da su vlasnici kuće za odmor – stranci. Riječ je o Slovacima koji su nadopunili veliki niz vlasnika nekretnina na Viru koji dolaze iz država EU-a. Prednjače Mađari, po brojnosti vrlo su im blizu Česi i Slovaci, zadnjih se godina na Viru uočava i sve više Poljaka.
– Nismo u ovo doba godine na Viru, ali dolazimo u svim godišnjim dobima. Turisti su prisutni uglavnom u ljetnoj sezoni, a mi se trudimo da im bude najbolje moguće, pojašnjava nam Rastislav Juhas u čijem nas je dvorištu oduševilo i desetak maslina iznimno velikih plodova. Izgleda da mi masline doživljavamo »samo tako«, dok Slovacima, u čijoj zemlji ne uspijevaju, predstavljaju istinsko čuđenje i zadovoljstvo. Njegova »Dora« je nevelika kuća za odmor, a sadrži sve što je potrebno za ugodno ljetovanje u kojem ćete sami biti gospodarom svojih obaveza i ispunjenja želja, čemu svakako pomaže i manji bazen u dvorištu.
A Dalmaciji smo u ovoj epizodi Najiznajmljivača pribrojili i Velebitsko primorje. Ionako dobar dio južnijih dijelova obale Ličko-senjske županije, kao što je to slučaj i s obližnjim otokom Pagom, sebe regionalno doživljava upravo – Dalmatincima.

Delicious Šibenik fritters
Prostorije za druženje u »Rubiniću«

Mada, kako nam se čini, vlasnici nemalog djela smještajnih jedinica tog kraja su – Zagrepčani.
– Moj je suprug porijeklom Ličan, a oduvijek je poznato kako su Karlobag i njegova okolica – Ličko primorje. Iznajmljivanjem se bavimo uglavnom samo u ljetnim mjesecima, zimi su Cesarica, Ribarica kao i sam Karlobag poprilično pusti, pojasnila nam je Helena Balenović čiji se apartmani u objektu nazvanom »House Petra on the beach« nalaze u Cesarici, svega nekoliko metara od morske crte. Iznimno ugodna kuća, s nekoliko apartmana koji gostima nude i jacuzzi, pravi je kutak za sve one koji se žele istinski opustiti i odmoriti. Jer kad se nađete u tom objektu, sve vam je na dohvat ruke. Plaža je svega nekoliko metara ispod kuće, jako je lijepo uređena, što je u velikoj mjeri rezultat, kako su nam pojasnili mještani, rada samih »vikendaša«. Ono što je u Cesarici dodatna posebnost, jaki su udari bure, pa i usred ljeta. Štoviše, nije čudo da se i u srpnju na klima-uređajima pokrene sustav za – grijanje. Ali da je odmor zajamčen, sigurno jeste. Cesrica, uostalom, nudi izlete – na Pag, odnosno Novalju, u PP Velebit, kao i NP Sjeverni Velebit.

Delicious Šibenik fritters
Grijani, cjelogodišnji, zatvoreni bazen definitivno je plus Apartmana Rubinić

Mirisi i zvukovi Barić Drage

I posljednja u ovom reportažnom nizu kretanja od sjevera prema jugu Jadrana – Barić Draga. Nema te osobe u Hrvatskoj koja nije čula za Barić Dragu. Mada, s istom bismo postotnom sigurnošću mogli reći kako je potpuno suprotan broj onih koji su u Barić Dragi zastali i ostali nekoliko dana. Šteta, jer kad smo mi stali i krenuli u razgledavanje Case Punte, istinski smo uživali. Ponajprije, kuća za odmor, modernih arhitektonskih stremljenja, kao da je izrasla iz čvrstog velebitskog kamena. Ili u njega urasla. Iz samog mora izniknula. Sjajno stapanje s terenom nadopunjeno je pravim botaničkim vrtom. Sve bilje ovog dijela Mediterana tu je, k tome povezano sa sustavom za navodnjavanje. Strm je spust do mora, ali svaki korak vrijedi upijanja novog mirisa aromatičnog bilja. Sadržaji lijepo složeni tako da je, ma koliko Barić Dragom uglavnom samo prolazili, vila Casa Punta istinski poziv da u njoj barem na nekoliko dana ostanemo.
– Generalno smo zadovoljni ovom sezonom, a tradicionalno – 99 posto naših gostiju su stranci.

Delicious Šibenik fritters
U samom vrhu ponude – Apartmani Rubinić Turanj
Delicious Šibenik fritters
Potpun sklad u svih 12 apartmana – Rubinić

Ovo je ljeto bilo pretežito ispunjeno rezervacijama gostiju iz Njemačke, ali tu su bili i već stalni gosti iz Nizozemske, Poljske te Austrije. Treća nam je ovo sezona i zapravo smo jako zadovoljni, jer nam gosti odmah na odlasku rezerviraju sljedeću tako da nam je kalendar već dosta popunjen i za 2022. godinu. Barić Draga je mirno mjesto, dok ste u krevetu skoro jedini zvuk koji se čuje onaj je – šuma mora. Bilje u okolici daje dodatnu čar i to je upravo ono što gosti cijene. Kao dodatni element cijelog doživljaja je interakcija s nama, i zapravo smo im podrška u upoznavanju hrvatskog krajolika i gastronomije, što su im najčešća i najznačajnija područja interesa. Naprosto, trudimo se da dožive Hrvatsku u svoj njezinoj punini, da budu sretni i odmorni na odlasku, ali da jednako tako žele čim prije vratiti se, poručili su nam Marina i Tomislav Žuglić.


Najiznajmljivač ide polako prema svojem ovogodišnjem kraju. Ostale su nam još priče s juga Jadrana kao i – gorski te kontinentalni dio Hrvatske. A onda, sredinom studenoga – proglašenje najboljih. Do tada, još malo strpljenja i – uživanja u hrvatskom turizmu.

Delicious Šibenik fritters

Tekst je preuzet od Novi List

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)